8x voordelen van wonen in het groen
9 januari '24
Parkachtige binnentuinen, groene speelplaatsen, terrassen midden in de natuur en wandelpaden in plaats van straten met auto’s. Een groene nieuwbouwwijk is niet alleen heerlijk om doorheen te wandelen en fietsen, maar ook gezond voor lichaam en geest. Weet jij wat groen met je doet? Wij vertellen je meer over de acht voordelen van wonen in het groen!
1. Alleen al groen zien is goed
Wist je dat natuur om je heen zorgt voor meer geluk en minder stress? Alleen al het zien van de kleur groen, zorgt voor rust. Daarnaast verhoogt het de concentratie én werkt het ontspannend. Laat je dus heerlijk omringen door groen. Een korte wandeling of juist uren zwerven door de natuur, samen groenten kweken in de buurtmoestuin of veel planten zetten in je nieuwbouwwoning. Het helpt allemaal om je fitter en gezonder te voelen.
2. Je gaat automatisch meer bewegen
Natuur werkt als een buffer tegen geluidsoverlast, het is gezond voor lichaam én geest. Recreatief gezien geeft de natuur ook invulling aan lichamelijke activiteiten. In een groene nieuwbouwwijk sta je volop in contact met de flora en fauna. De natuur is direct vanaf je voordeur voelbaar, ruikbaar en tastbaar. En daar wil je dan juist extra van genieten. Zeker met mooi weer. Fiets, skate, ren of struin door de wijk. Gezond én leuk.
3. Een sociaal vangnet is gezond
Eenzaamheid is een probleem van nu en van de toekomst. Tijdens de Coronapandemie is de waarde en het belang van groen wel gebleken. Fietsen, wandelen of andere
buitenactiviteiten bleken hele waardevolle en gezonde
activiteiten om te ondernemen.
Gelukkig is er in jouw groene nieuwbouwwijk genoeg ruimte voor spontane ontmoetingen. Door alle wandelpaden, groene binnenhoven en speelplaatsen kunnen vriendschappen voor het leven ontstaan. Let maar op. Ga samen lekker sporten of wandelen in de wijk. Óf pak de fiets en verken de omgeving.
4. Het is goed voor je creativiteit
Veel groen om je heen geeft ruimte in je hoofd. Als je al een tijdje met een vraag of gedachte rondloopt, zorgt een frisse neus halen vast voor een andere kijk erop. Kinderen groeien in een groene nieuwbouwwijk van jongs af aan op met veel natuur om zich heen. Ze kunnen hier ongegeneerd ravotten. Goed voor hun creativiteit en het maakt ze een stuk milieubewuster.
5. Variatie in groen zorgt voor een rijke biodiversiteit
Hoe groener en diverser de woonwijk, hoe schoner de lucht. Wat weer zorgt weer voor een goede luchtkwaliteit in je nieuwbouwwoning. Én frisser water. En dat heeft weer allerlei gezondheidsvoordelen. Zet dus lekker de ramen open met lekker weer en snuif de gezonde lucht op.
Een gebied met een rijke biodiversiteit is een gezond ecosysteem dat zorgt voor een goede balans tussen verschillende diersoorten. Deze natuurlijk balans voorkomt een overtal van bepaalde soorten en kan zo plagen en ziekten voorkomen. Meer natuur en meer variatie in groen verhoogt ook de mate van bestuiving. Bestuiving is belangrijk voor een sterk ecosysteem. Zo is zelfs veel van onze voedselproductie sterk afhankelijk van bestuiving.
6. Communitygevoel met de buurt
Met veel groen om je heen ga je er automatisch meer op uit. Weet je wat; waarom maak je er niet een sociale bezigheid van en start je een Ommetje app met je buurtjes. Twee vliegen in één klap. En wist je dat een dagelijks ommetje van minimaal 20 minuten al effect heeft op je hersenfitheid? Ga er lekker op uit en ontdek de mooiste wandelroutes.
7. Een goede bodemkwaliteit
Met een gezonde bodem kan het regenwater snel weg na een flinke hoosbui. Zo blijft de grond in balans. Maar het beschermt óók tegen extreme droogte en warmte. En met collectieve moestuintjes, een buurtkas of een heerlijke achtertuin is dat precies wat je wil. Verkeerde schimmels en bacteriën wil je natuurlijk niet!
8. Verkoelt in warme periodes
De klimaatopwarming wordt steeds zichtbaarder en voelbaarder. En dat merk je! Zomers en winters zijn een stuk onstuimiger. Gelukkig brengt veel groen in je wijk verkoeling op hete dagen. En dat is ook weer goed voor je planten. En zeg nou zelf: hoe fijn is het om een schaduwrijk plekje op te zoeken als de thermometer de 30 graden aantikt.